blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG 4ever-michalovce
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
4EVER-Michalovce



Lavína
pridal 4EVER-Michalovce 10.4. 2008 o 14:38

Ako prežiť lavínu

23.02.2008 09:00

Lavíne je takmer nemožné ujsť, ak sa rozhodla padať práve našim smerom...
SLOVENSKO - Lavína je masa snehu, ktorá sa náhle zosunie dolu svahom. Človeka dokáže usmrtiť hneď niekoľkými spôsobmi - mechanicky doslova polámať, alebo rozmliaždiť, udusiť a dokonca aj utopiť. Záleží od typu a veľkosti.

 

 

 

Prvou dôležitou zásadou pred tým, než sa vyberieme na túru, či dokonca na dovolenku do hôr, je zistiť stupeň lavínového nebezpečenstva v danej lokalite spolu s predpoveďou počasia a tendenciou vývinu lavínovej situácie. Odporúčame návštevu stránok  www.hzs.sk, www.laviny.sk, či zatelefonovať do Strediska lavínovej prevencie HZS v Jasnej.

Dobré je aj kontaktovať miestne stredisko Horskej záchrannej služby, kde sú spravidla pracovníci pochádzajúci z okolia, ktorí poznajú miestny terén a vedia odhadnúť, či ten-ktorý stupeň lavínového nebezpečenstva je ešte prijateľný na túru do lokality, kam chcete ísť, alebo už nie. Ak už máme fixný dátum dovolenky, a stupeň lavínového nebezpečenstva je vysoký, neodporúčame riadiť sa zásadou "Keď už som si za to zaplatil (keď už som tu), tak na tú túru idem, hádam sa nestane nič". Možno to vyznie pateticky, ale naozaj žijeme len raz. 

Medzinárodná lavínová stupnica má 5 stupňov

1. stupeň – malé lavínové nebezpečenstvo (LN) – všeobecne dobré podmienky
2. stupeň – mierne LN – pri zohľadnení nebezpečných extrémnych svahov priaznivé podmienky na túry
3. stupeň – zvýšené – túry vyžadujú veľkú opatrnosť a znalosť lavínovej problematiky
4. stupeň – veľké LN - možnosti túr sú silne obmedzené. Pohyb možný len na vyznačených trasách, nie nad 30°.
5. stupeň – veľmi veľké – vykonávanie túr je nemožné

Na túru by ste nikdy nemali ísť sami – čím viac ľudí v skupine, tým je menšia pravdepodobnosť, že zasype všetkých. Jedinou nádejou v prípade uviaznutia v lavíne je pomoc od kamarátov, horská služba by aj v prípade okamžitej informácie nebola schopná byť na mieste včas, nakoľko pravdepodobnosť prežitia v lavíne po 15-tich minútach prudko klesá.

Skupina by mala mať vopred nacvičenú techniku a taktiku hľadania zasypaných. V prípade tretieho alebo štvrtého stupňa lavínového nebezpečenstva je nutné starostlivo naplánovať túru tak, aby trasa neobsahovala výstupy žľabmi alebo traverzy strmých svahov. Pre tento účel odporúčame podrobnú turistickú mapu v mierke 1: 25 000 s vyznačenými lavinóznymi svahmi.

Veľmi dôležitým preventívnym opatrením je nahlásiť trasu a približný časový harmonogram v mieste ubytovania alebo na horskej službe. Okrem toho je ešte dobré tieto informácie dať známym, ktorí na túru s nami nejdú. Prípadná záchranná akcia sa tak môže začať skôr, čím sa zvýši pravdepodobnosť jej šťastného konca.

  • Pád lavíny
    V prvom rade je nutné upozorniť, že lavíne je takmer nemožné ujsť, ak sa rozhodla padať práve našim smerom. Problém je najmä v tom, že keď lavínu zbadáme, je už neskoro na útek. Krátko predtým však dostaneme varovanie vo forme hrmotu. Vtedy je vhodné rozopnúť si bedrový popruh na batohu a pokúsiť sa o únik k najbližšiemu skalnému rebru, preč zo žľabu alebo jeho ústia. Ak je už evidentné, že nás lavína zachytí, treba batoh úplne odhodiť a snažiť sa zostať na povrchu pohybujúcej sa lavíny a takpovediac v nej plávať. Ak je to možné, snažíme sa pohybovať kolmo na dráhu lavíny.
  • Čo so sebou na túru
    Okrem bežnej turistickej výbavy je vhodné mať v batohu aj lavínový vyhľadávač, sondu a lopatku. Vyhľadávač funguje na princípe rádiových vĺn a pomôže vás v snehu lokalizovať. Je potrebné si ho na vysielanie signálu zapnúť už pri odchode na túru. Ten, kto vás vysielačom hľadá, potom prepne na prijímanie signálov.

Technika a taktika vyhľadávania nie je jednoduchá a vyžaduje určitý cvik. Ideálne je, ak si skupina deň pred zamýšľanou túrou nacvičí vyhľadávanie, aby v prípade potreby bolo už zohrané. Lavínová sonda je dlhý tenký skladací prút s hrotom na konci. Slúži na presnú lokalizáciu zasypaného. Lavínová lopatka zas slúži na odhrabávanie snehu. Je dobré mať v batohu aj GPS prijímač – v prípade potreby privolania pomoci vie presná súradnica výrazne urýchliť príchod záchranárov.



Prístupov 918
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Násilie
[ 15.7.2008] (príspevkov 2)
Taxikár
[ 15.7.2008] (príspevkov 0)
Nelegálne dovážanie cigariet
[ 15.7.2008] (príspevkov 0)
Hudobný festival sa blíži!
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Vylúpil benzínku
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Teplotný rekord.......NEPADNE!
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Aj oni majú prázdniny!
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Pápež Benedikt XVI.
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Porodila dvojičky
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)