blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG 4ever-michalovce
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
4EVER-Michalovce



Veľký objav!Céčka
pridal 4EVER-Michalovce 10.4. 2008 o 15:11

O plastové háčiky v tvare rôznych písmen, takzvané céčka, je stále záujem. Fenomén 80. rokov, ktorý pôvodne slúžil ako dielik
závesov, sa vyrába v Česku a vyváža sa najmä na Slovensko.
K oživeniu záujmu o plastové písmenká rôznych tvarov a farieb v domovskej krajine, kde je dnes dopyt sústredený prakticky len na Morave, prispela správa o tom, že sa céčka objavia v českom Národnom múzeu. Tvrdia to predajcovia a výrobcovia céčok s tým, že „céčkový“ ošiaľ z 80. rokov sa už zrejme nezopakuje.
„Ľudia céčka stále kupujú, ale nie tak masovo. Záujem o plastové písmenká sa citeľne zvýšil po odvysielaní reportáže o umiestnení céčok do Národného múzea. Časy, keď sme ich nestačili vyrábať, sa však už nevrátia,“ uviedol český výrobca céčok Rudolf Chmela.
Rovnaký názor majú aj predajcovia. „Céčka majú svojich fanúšikov, nakupujú ženy aj muži. K zvýšeniu predaja prispela televízna reportáž, k výraznejšiemu rozšíreniu céčok však v Česku zrejme nedôjde,“ hovorí o dopyte po céčkach Marie Strnadová Ottová z firmy NWT Computer, ktorá prevádzkuje internetový obchodný dom Patro.cz.
O céčka je najväčší záujem na Morave, vyvážajú sa aj na Slovensko. „Je to regionálna záležitosť. V oblastiach, kde veľkoobchody veria v úspešný predaj céčok, je o ne záujem. Odberatelia z Olomouca alebo Opavy berú céčka stále, vyvážame ich tiež na Slovensko,“ povedal Chmela.
Dodal, že céčka kupujú najmä rodičia pre svoje deti, ktoré s nimi hrajú hry. Céčka tento rok prenikli aj do módy, keď sa objavili v tvorbe návrhárky Kláry Nademlýnskej. „Kolekcia jar – leto 2007, ktorá mala veľa prvkov z 80. rokov, zahŕňala tričko s potlačou céčok. Predávalo sa dobre, aj cudzinky prekvapivo vedeli, o čo ide,“ povedala Nademlýnská.
V časoch najväčšej slávy sa téma objavila v pesničke Michala Davida – „Céčka, sbírám céčka“. S oživením fenoménu obdobia doznievajúceho socializmu skladba zaujala aj niektorých českých tínedžerov, ktorí k nej natočili vlastné videoklipy a zverejnili ich na stránke YouTube.com.
Plastové výlisky v tvare písmena C sa začiatkom 80. rokov začali vyrábať ako súčasť závesov, čoskoro sa však stali obľúbenou hračkou detí. Písmenká rôznych farieb sa zbierali, reťazili ,alebo sa s nimi hrala „čiara“. Pri tejto hre víťaz, ktorý hodil čo najbližšie k čiare, vyhrával céčka hodené ostatnými hráčmi.



Prístupov 4324
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Násilie
[ 15.7.2008] (príspevkov 2)
Taxikár
[ 15.7.2008] (príspevkov 0)
Nelegálne dovážanie cigariet
[ 15.7.2008] (príspevkov 0)
Hudobný festival sa blíži!
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Vylúpil benzínku
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Teplotný rekord.......NEPADNE!
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Aj oni majú prázdniny!
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Pápež Benedikt XVI.
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Porodila dvojičky
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)