blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG 4ever-michalovce
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
4EVER-Michalovce



Ako používať ICQ
pridal 4EVER-Michalovce 12.4. 2008 o 13:00

 

V texte budeme niekoľkokrát uvádzať zmeny nastavení pri oficiálnom ICQ klientovi (ICQ 5.1) a altertnatívnom IM klientovi Miranda 0.5. Na úvod preto jednotne uvádzame, že nastavenia možno meniť cez menu Main --> sekcia Preferences, resp. ikonu Mirandy a voľbu Options.

TIP: Miranda IM: skutočne ju poznáte?

ICQ sa neustále odpája alebo sa nepripojí

Príčinou odpájania môže byť firewall vášho modemu či routera, alebo aj nestabilné pripojenie. Kladivom na firewall môže byť príslušný mód v oficiálnom klientovi. Miranda zase ponúka posielanie „keep-alive“ packetov, aby sa spojenie udržalo.

Pri problémoch s pripojením skúste zmeniť port na 80 alebo 443. Ide o štandardné HTTP a HTTPS porty pre prehliadanie webových stránok a firewally ich nemajú dôvod blokovať, na rozdiel od predvoleného portu. Všetky spomínané možnosti nájdete v dialógovom okne „Connection settings“, resp. Network --> ICQ.

Nejdú odosielať či prijímať súbory

Problém sa objavuje typicky pri alternatívnych klientoch a neverejných IP adresách počítačov, na ktorých bežia. Inak povedané, počítač je v sieti a na internet pristupuje cez router. V tom prípade je možné použiť napríklad plugin, ktorý súbory prekonvertuje do správ, poposiela štandardným spôsobom a na strane prijimajúceho opäť spojí. Možno ho nájsť na tejto adrese.

Druhou možnosťou je nastaviť presmerovanie portov (port forwarding) na routeri alebo presvedčiť administrátora, aby tak urobil. Ešte pred tým treba definovať rozsahy portov, ktoré sa budú presmerovávať. V prípade Mirandy je to možné cez záložku Sieť. Pokiaľ má neverejnú adresu i užívateľ, s ktorým si súbor vymieňate, rovnako musí postupovať i on. Používanie neverejnej IP adresy si možno zistiť cez dialógové okno Podrobnosti o užívateľovi na záložke ICQ. Nie vždy sú ale informácie o IP adresách dostupné.

Nejdú posielať správy

Na vine môže byť zlyhanie spojenia z vašej strany (klient o tom nemusí „vedieť“ a naďalej zobrazuje Online status), ako aj zo strany prijímateľa. Ako to ale zistiť? Pokiaľ nechcete testovacími správami otravovať známych, odporúčame vytvoriť si konto na tento účel. To bude neustále odhlásené, a tak je v prípade, že sa odoslanie testovacej správy nepodarí, príčina vo vašom pripojení, prípadne problémy na strane ICQ servera. Pri problémoch so spojením sa obyčajne stačí odhlásiť a opätovne prihlásiť.

Správy sa odošlú, ale načakáte sa

Ak sa správy odošlú, ale až po zobrazení upozornenia (timeout), príčinou je pripojenie s veľkými odozvami. Typicky ide o nekvalitný dial-up, zahltené mobilné EDGE/GPRS alebo pripojenie, v ktorom sa využíva v danej chvíli maximum dostupnej rýchlosti. Treba mať na pamäti, že i po zobrazení upozornenia sa správa ešte stále odosiela, nie je nutné teda hneď kliknúť na „Skúsiť znova“.

Pokiaľ sa často stretávate so situáciou, že po zobrazení upozornenia sa správa po chvíľke odošle, v prípade Mirandy odporúčame zvýšiť počet sekúnd, po ktorých bude upozornenie zobrazené (sekcia Events, položka Messaging). V oficiálnom klientovi sme podobné nastavenie nenašli.

undefined

ICQ sa zrazu správa záhadne

Pokiaľ používate alternatívnych ICQ klientov, máte všetko správne nakonfigurované, konektivita zaručene funguje a služba sa napriek tomu správa zvláštne (nedajú sa odosielať správy, nedá sa prihlásiť, zobrazujú sa čudné chybové hlášky), možno za to môže zmena v samotnom ICQ protokole,  dôvodom môžu byť aj zmeny v protokole, ktoré raz za čas urobia autori ICQ. Naposledy sa tak stalo v júli. Vtedy nezostáva nič iné, než aktualizovať pluginy pre podporu jednotlivých komunikačných služieb, resp. stiahnuť nové vydanie programu. Informácie o konkrétnych problémoch a postupy riešení sa vždy snažíme čo najskôr priniesť na Živé.sk.

Stáva sa tiež, že príčinou anomálií sú problémy na strane ICQ servera. Vtedy sme svedkami napríklad odpájania, nemožnosti pripojenia sa či zmiznutia zoznamu kontaktov (ten sa obyčajne po skončení problémov väčšinou opäť objaví).

Aktualizácia: o terajších problémoch s ICQ píšeme v tejto bleskovej správe.

Dve kontá súčasne

Použitie dvoch, prípadne viacerých ICQ účtov sa zvyčajne rieši inštaláciou viacerých ICQ klientov. Ide to však aj jednoduchšie. V prípade Mirandy postačí vytvoriť kópiu ICQ pluginu - nájdete ho v adresári programu v podadresári „plugins” (typicky C:\Program Files\Miranda IM\plugins) pod názvom ICQ.dll.

V prípade oficiálneho klienta či iných klientov, ktoré nie sú založené na systéme pluginov, je situácia zložitejšia, ale nie neriešiteľná. Stačí si vytvoriť ďalšie používateľské konto vo Windows a program druhýkrát spustiť cez neho. To je možné jednorázovo cez cez kontextové menu (položka Run as), pri permanentnej potrebe si možno odkaz na program upraviť cez Vlastnosti súboru --> Odkaz --> Pokročilé tak, aby sa spúšťal pod iným kontom automaticky.

Aktualizácia: podľa čitateľa s prezývkou Kosik sa dá problém s nemožnosťou viacnásobného behu oficiálneho klienta vyriešiť aj editáciou systémového registra: vo vetve HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Mirabilis\ICQ\DefaultPrefs vytvorte (alebo len editujte) textovú hodnotu s názvom MultiInstance a hodnotou Yes.

Ako odhaliť neviditeľného užívateľa

Áno, aj to je možné. Užívateľa s aktivovaným statusom „Invisible“ totiž prezrádzajú ICQ servery tým, že na isté požiadavky posielajú iné odpovede v prípade neviditeľného módu a iné v prípade, že užívateľ nie je vôbec prihlásený. Zistiť to môže napríklad utilita Universal Status Checker 2004. Stačí zadať vaše ICQ číslo, heslo a ICQ číslo „obete“.

Nastaviť si možno aj automatické kontrolovanie stavu a jeho zaznamenávanie či odosielanie na iné ICQ číslo. Utilita však nezvládne komunikáciu cez ICQ, a tak pokiaľ by ste ju chceli používať v tomto režime a zároveň komunikovať cez ICQ, budete si musieť vytvoriť ešte jedno ICQ konto - pretože dve prihlásenia na jedno číslo z logických dôvodov nie sú možné.

Aktualizácia: posledné skúsenosti hovoria, že trik, ktorý využíva aj táto utilita, už nefunguje. Universal Status Checker teda zrejme zobrazuje neviditeľnosť/odhlásenosť viac-menej náhodne.

Autor/Výrobca Asechka.ru
Systém a veľkosť balíka Windows 9x a vyšší, 290 kB
Distribúcia Freeware
Kontakt http://usca.asechka.ru/
Download Stiahni

Neplatné heslo? (aktualizácia)

Dodatočne zaraďujeme aj správnu poznámku jedného z našich čitateľov: heslo na ICQ je limitované na 8 znakov. Pokiaľ vám teda systém vypisuje nesprávne heslo, skúste zadať len prvých 8 znakov z neho.

Odstraňujeme nutnosť autorizácie

Ak nechcete zbytočne užívateľom potvrdzovať, že vás môžu zaradiť do svojho zoznamu kontaktov, vypnite si túto možnosť hneď pri registrácii alebo cez nastavenia programov (ukážka pre ICQ 5.1 | pre Mirandu 0.5). Mimochodom, nech máte nastavenú ktorúkoľvek z možností, alternatívne IM programy to zväčša ignorujú a umožnia pridanie užívateľa do zoznamu kontaktov za každých okolností.

Ako lepšie filtrovať spam

V oficiálnom klientovi máte predvolene povolené filtrovanie spamu, ako aj zobrazenie dialógu pri prijímaní správ od osôb, ktoré nefigurujú v zozname kontaktov. Môžete tiež nastaviť, aby vám správy od neznámych ľudí vôbec nechodili. Účinné tiež môže byť pridať si ICQ čísel, z ktorých vám chodí spam, do zoznamu užívateľov, ktorých ignorujete alebo ktorí vás nevidia pripojených (Invisible list).

V Mirande máte taktiež štandardne povolené blokovanie správ od čísel, ktoré patria známym spammerom (nastavenie sa nachádza v sekcii Network --> ICQ --> Features). Pomôcť tiež môžu pluginy. Odporúčame prepracovaný modul Spam Filter (ide o betaverziu, ale stabilnú) s pravidelne vydávanými definičnými súbormi spamu. Sú pre niekoľko jazykov; slovenčina či čeština síce chýbajú, ale v našich končinách sa spam obyčajne cez IM ešte neposiela.

Aktualizácia: čitatelia nás upozornili i na zaujímavú možnosť, ako predísť dostávaniu spamu: nastavte si vek na prinízky či privysoký, odstráňte z profilu znalosti angličtiny či nemčiny a zakážte zobrazovanie vášho statusu cez web. V originálnom klientovi je to možné cez Main --> My Details. Miranda ponúka túto možnosť pod menu, ktoré je označené ikonou (voľba View/Change my details).

Ako na ICQ z internetových kaviarní

Inštalovať IM klienta na verejné počítače, napríklad v knižniciach, univerzitách či internetových kaviarňach je zdĺhavé a často aj bezpečnosť ohrozujúce či nemožné kvôli obmedzeným užívateľským právam.

Riešením môže byť siahnutie po takom IM klientovi, ktorý je schopný bežať i z USB disku (napr. spomínaná Miranda) alebo používanie webových aplikácií od autorov ICQ, ktoré nájdete na stránke Icq.com/icq2go. K dispozícii je komfortná aplikácia, bežiaca vo Flashi. Vybrať si môžete aj verziu, ktorá pre svoj beh vyžaduje Javu.

Aktualizácia: čitatelia v diskusii upozornili i na zaujímavú službu Meebo.com. Okrem ICQ zvládne aj ďalšie komunikačné protokoly.

Používame ICQ cez mobil a PDA

Pokiaľ chcete používať ICQ cez mobil, smartphone či PDA, môžete siahnuť po jednej z mnohých aplikácií pre Javu alebo operačný systém Symbian. Ich prehľad sme pred časom priniesli v tomto komplexnom článku.

Pre PDA s operačným systémom Windows Mobile existuje aj oficiálny klient, ktorý je však ešte pomerne problémový. Ak IM nepoužívate tak často, aby ste potrebovali program s viacerými funkciami, postačí vám možno aj stránka wap.tjat.com. Ide o ICQ/MSN wap klienta zadarmo.



Prístupov 2792
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Násilie
[ 15.7.2008] (príspevkov 2)
Taxikár
[ 15.7.2008] (príspevkov 0)
Nelegálne dovážanie cigariet
[ 15.7.2008] (príspevkov 0)
Hudobný festival sa blíži!
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Vylúpil benzínku
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Teplotný rekord.......NEPADNE!
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Aj oni majú prázdniny!
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Pápež Benedikt XVI.
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Porodila dvojičky
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)