blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG 4ever-michalovce
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
4EVER-Michalovce



Výstava Doma mi je najlepšie priblíži život smrteľne chorých detí
pridal 4EVER-Michalovce 15.4. 2008 o 12:57

Výstava Doma mi je najlepšie priblíži život smrteľne chorých detí

Detský hospic Plamienok, ktorý pomáha nevyliečiteľne chorým deťom prežiť posledné obdobie ich života, otvoril dnes v Bratislave v budove Primaciálneho paláca výstavu pod názvom Doma mi je najlepšie. 

Výstava, ktorá potrvá do stredy 12. marca, chce odtabuizovať tému smrti, ukázať, že detská izba nevyliečiteľne chorého dieťaťa je podobná akejkoľvek inej izbe, avšak sú v nej "navyše" všetky potrebné lieky a špeciálny zdravotný materiál ako leukoplast, sondy či prístroje, aby sa deti aj rodičia cítili doma bezpečne a pomoc im bola okamžite dostupná.

"Chceme ľuďom ukázať, aké to je, keď sa staráme o takéto dieťa. Chceme ukázať, že to nie je také strašidelné a hrozné, ako to vyzerá na prvý pohľad," povedala pre TASR riaditeľka detského hospicu Plamienok Mária Jasenková. Na výstave sa môžu návštevníci oboznámiť s činnosťou hospicu, porozprávať sa s odborníkmi, ale aj so smútiacimi rodičmi, ktorým choroba zobrala dieťa.

Podľa slov riaditeľky Plamienka je jednou z najťažších úloh rodičov priblížiť svojmu dieťaťu skutočnosť, že všetko živé raz musí zomrieť. V hospici sa snažia rodičom a deťom pomôcť po stránke odbornej aj ľudskej. "Za rodinami dochádzame domov, staráme sa o nich ako lekári aj zdravotné sestry, pomáhajú nám aj psychológovia, sociálni pracovníci, teda je to práca tímová," pokračovala Jasenková. Domnieva sa, že smútiaci rodičia, príbuzní a súrodenci nepotrebujú ľútosť okolia. V ťažkých časoch nenútená blízkosť a zdieľanie bolesti bývajú mnohokrát nápomocné. 

Jednou z mám, ktorá sa zúčastnila na výstave, je Marta Fülöpová. Plamienok jej pomáhal, keď bol chorý jej syn Matúško. Povedala, že ak už rodičovi zomrie choré dieťa, najlepším riešením je ísť von medzi ľudí. V tomto období si však uvedomila, aké banálne sú problémy niektorých. "Ťažké bolo zvládnuť problémy iných, neodsudzovať ich za to, čo ich vytáča. Keď prejdete skúsenosťou ako smrť vlastného dieťaťa, tak sa vám problémy zrelativizujú," uviedla Fülöpová.

Detský hospic Plamienok je dnes jediné neštátne zdravotnícke zariadenie na Slovensku, ktoré smrteľne chorým deťom a ich rodinám ponúka možnosť prežiť čas, ktorý im zostáva doma, v kruhu svojich najbližších. Hospic začal vykonávať svoju činnosť v auguste 2002. Odvtedy sa staral o 60 rodín a detí, pričom 40 detí trpelo nevyliečiteľnou formou nádorovej choroby, desať neonkologickými chorobami a dvaja pacienti boli po stabilizácii stavu z hospicu prepustení. V súčasnosti sa Plamienok stará o osem detí. 

V hospicovom tíme pracujú dvaja lekári so špecializáciou pediater - detský onkológ, dve zdravotné sestry, jeden psychológ a dvaja sociálni pracovníci. Plamienok je treťosektorovou neziskovou organizáciou, ktorá je financovaná zo sponzorských príspevkov fyzických a právnických osôb, darov a grantov. Detskému hospicu Plamienok, ktorý pomáha smrteľne chorým deťom, môžu pomôcť ľudia aj v tomto období, ak odvedú v daňovom priznaní dve percentá na účet hospicu - 262 953 0681/1100.



Prístupov 1291
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Násilie
[ 15.7.2008] (príspevkov 2)
Taxikár
[ 15.7.2008] (príspevkov 0)
Nelegálne dovážanie cigariet
[ 15.7.2008] (príspevkov 0)
Hudobný festival sa blíži!
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Vylúpil benzínku
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Teplotný rekord.......NEPADNE!
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Aj oni majú prázdniny!
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Pápež Benedikt XVI.
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Porodila dvojičky
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)