blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG 4ever-michalovce
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
4EVER-Michalovce



Cesty
pridal 4EVER-Michalovce 15.4. 2008 o 13:11

Ako sa správať na cestách

Ľudia pracujúci v biznise prežijú veľa času na cestách. Keďže tam stretávajú spolucestujúcich, s ktorými musia nezriedka tráviť dlhé hodiny v pomerne úzkom priestore, nevyhnutne dochádza k vzájomnej komunikácii, či už verbálnej alebo neverbálnej. Aby tento čas uplynul príjemne a bez prípadných konfliktov, aj tu je potrebné podriadiť svoje správanie pravidlám ohľaduplnosti a biznisovej etikety.

Rozsadenie v automobile

Pri ceste automobilom sa uplatňuje rozsadenie, ktoré spočíva na podnikovej hierarchii, teda na poradí dôležitosti. Pritom rozlišujeme dva rozdielne prípady:

  1. Vozidlo riadi profesionálny vodič. V tomto prípade je najčestnejšie miesto vzadu vpravo, ďalšie je vzadu vľavo a posledné v poradí je vpredu vedľa vodiča. Cestujúci zaujmú tieto miesta v súlade s poradím dôležitosti.
  2. Vozidlo riadite sami (vlastné či referentské). Tu sa situácia zásadne mení. Najčestnejšie miesto je vpredu vedľa vodiča, ďalšie je vzadu vpravo a posledné v poradí vzadu vľavo za vodičom. Cestujúci sa opäť posadia podľa poradia dôležitosti.

K zdvorilému správaniu patrí, že vodič (v oboch prípadoch) - ak sa mu podarí vozidlo bezpečne zaparkovať - by mal cestujúcim otvoriť dvere, a to opäť v poradí dôležitosti, lebo podľa neho by mali cestujúci nastupovať i vystupovať. Vodič, ktorý nastupuje posledný a vystupuje prvý, by mal obchádzať vozidlo vždy spredu. Toto pravidlo sa zachovalo ešte z čias jazdy v kočoch, keď sa panstvo obávalo, že pohonič sa mu bude za chrbtom vysmievať.

Ak majú cestujúci batožinu, je samozrejmé, že vodič ju umiestni v batožinovom priestore vozidla a po skončení cesty opäť vyloží.

V biznise sa môžete stretnúť aj u nás so situáciou, keď obchodná delegácia, alebo významný obchodný partner či hosť, zavítajú na vidiek, do poľnohospodárskej oblasti, kde ako atrakciu poskytnú na prepravu koče s konským záprahom.

V kočoch bývajú pre cestujúcich spravidla štyri sedadlá - dve a dve oproti sebe a osobitne dve miesta pre pohoniča a sprievodcu. Najvýznamnejší hosť v poradí dôležitosti zaujme miesto na zadnom sedadle vpravo v smere jazdy. Druhý v poradí vedľa neho a ďalší dvaja sa posadia chrbtom k smeru jazdy tak, že posledný cestujúci sedí za pohoničom.

Pozor: vedľa pohoniča môže sedieť iba domáci sprievodca, avšak iba výnimočne - s jeho výslovným súhlasom - piaty hosť v poradí.

Komu patrí operadlo?

Etiketa káže pri vstupe do miestnosti pozdraviť prítomných, avšak sú situácie, keď nemôžete pozdraviť každého osobitne. Pri nastúpení do uzatvoreného oddielu vo vlaku sa odporúča pozdraviť všetkých prítomných. Vo veľkopriestorových oddeleniach vlaku a v lietadle patrí pozdravenie najbližšie sediacim, prípadne osobe, ktorá vám sedí oproti.

Takisto platí, že vo vlaku alebo v lietadle sa spolusediacim nemusíte sami predstaviť, a to ani vtedy, ak dôjde k rozhovoru. Iba v prípade, ak by sa rozhovor prehĺbil a vznikol by záujem o ďalší kontakt, je namieste predstaviť sa.

Vo veľkopriestorových oddeleniach vlaku a v lietadlách sa v trojsedadlových radoch nezriedka medzi cestujúcimi rozpúta "zápas" o pohodlné operadlá na ruky. Pritom pravidlá ich používania sú veľmi jednoduché:

  • sediaci na vonkajšom okraji si môžu nárokovať operadlo smerom do uličky, sediaci pri okne operadlo pri ňom
  • kto sedí v strede, má dve operadlá na ruky. K zdvorilému správaniu patrí nevyužívať obe operadlá trvale
  • ak sa niekto nepridržiava týchto pravidiel, je vhodná nasledujúca námietka, najlepšie, ak je spojená s odzbrojujúcim úsmevom: "Prepáčte prosím, bolo by možné, aby ste mi operadlo z času na čas prenechali?" Pri dlhotrvajúcich cestách vlakom - a keď ste sami v oddelení - si smiete vyložiť nohy, pričom dbajte na tieto zásady:
  • miesto oproti vám nesmie byť obsadené. Aj keď sa osoba, ktorá sedí oproti, zdržiava dlhší čas v jedálnom vozni, alebo inde, nesmiete túto situáciu využívať,
  • postarajte sa pomocou novín alebo prikrývky, aby si ďalšia osoba, ktorá nastúpi, neznečistila odev špinou z vašich topánok,
  • nepatrí k dobrým manierom, ak si pred vyložením nôh vyzujete topánky. Je to síce čistejšie, ale vzhľad vašich ponožiek a tiež prípadný zápach by mohol ostatných nepríjemne obťažovať.



Prístupov 1151
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Násilie
[ 15.7.2008] (príspevkov 2)
Taxikár
[ 15.7.2008] (príspevkov 0)
Nelegálne dovážanie cigariet
[ 15.7.2008] (príspevkov 0)
Hudobný festival sa blíži!
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Vylúpil benzínku
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Teplotný rekord.......NEPADNE!
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Aj oni majú prázdniny!
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Pápež Benedikt XVI.
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)
Porodila dvojičky
[ 13.7.2008] (príspevkov 0)